Asetelmissa saattaa olla mukana myrkyllisiä kukkia |
Kattava suomenkielinen kasviluettelo löytyy HUSin Myrkytystietokeskuksen sivulta. Sivustolle on listattu kasvit suomen- ja ruotsinkielisillä nimillä, minkä lisäksi hakutoiminnolla voi etsiä myös latinankielisillä nimillä. Sivusto on kohdennettu ihmisille, mutta pienellä varauksella sitä voi hyvin soveltaa myös lemmikeille. Joihinkin kasveihin on erikseen mainittu myrkyllisyydestä kissoille, jos kasvi on ihmisille myrkytön (esim. valkolilja). Hieman päänvaivaa on itselleni aiheuttanut listauksessa käytetty määritelmä: “Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita”. Mikä on pienen kissan pieni määrä, joka ei aiheuta haittaa? Tämä määritelmä koskee yleisistä joulukukista ainakin hyasinttia, tulppaania, ritarinkukkaa eli amaryllista, skimmiaa ja jouluruusua. Yleensä olen varovainen paitsi myrkyllisiksi tietämieni kasvien, myös kaikkien sipulikasvien suhteen. Myrkyllisissä sipulikasveissa suurin pitoisuus on kuitenkin tavallisesti sipulissa.
Jouluruusu ja skimmia ovat myrkyllisiä |
Täydentävän englanninkielisen listan tuo käyttöön American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, eli ASPCA. Järjestön kotisivulla on listattuna myrkylliset ja myrkyttömät kasvit kissoille, koirille ja hevosille. Sivustolla kerrotaan kunkin kasvin myrkyllinen aine sekä sen aiheuttamat mahdolliset oireet. ASPCAn sivusto ei ole ihan yhtä helppokäyttöinen kuin HUSin. Saatavilla olisi myös mobiilisovellus, jonka käyttöön en ole vielä ehtinyt tutustua.
Kukkakaupassa onkin sitten kävelty nämä kaksi sivustoa puhelimessa auki. Kotiin löytyy kyllä monia jouluisia kukkia, jotka eivät ole haitallisia lemmikeille. Jouluisuuden määrittelee toki jokainen itse, itselläni se tarkoittaa punaisen, vihreän, valkoisen ja hopeisen harmaan yhdistelmiä. Glitterit eivät omiin kukkiini eikä kissojen suuhun kuulu. Tässä omat valintani tähän jouluun:
Ardisia on värikäs punamarjainen kasvi. HUSin luettelon mukaan se on myrkytön, ASPCAn sivustolta sitä ei löytynyt. Jonkin verran googlesta löytyi arveluja sen myrkyllisyydestä, mutta täällä on jo ehditty maistella ja hengissä vielä ollaan. Kukat on kuitenkin nostettu enemmän aterioinnin ulottumattomiin.
Ardisia on HUSin mukaan myrkytön |
Hopealanka on HUSin mukaan myrkytön, ja se on meillä siihen malliin maistunut, että ei siitä uskoakseni ole haittaa.
Hopealanka maistuu |
Lamosalali eli koristepuolukka on myös HUSin mukaan myrkytön eikä sitäkään löydy ASPCAn listalta. Sillä on myös kirkkaan punaiset marjat, ja se tosiaan muistuttaa sekä lehtien että marjojen osalta puolukkaa, sen suurennettua versiota.
Ludisiaa ei löydy sitten taas HUSin listalta, mutta se kuuluu kämmekkäkasveihin, jotka ovat pääsääntöisesti myrkyttömiä. Helppohoitoisella ludisialla on kauniit tummanvihreät lehdet ja pienistä valkeista kukista muotoutuvat kukinnot. Sitä kutsutaan myös maaorkideaksi tai koruorkideaksi. Myös orkideat ovat kämmekkäkasveja, ja vaarattomia. Ne ovat myös upeita kaikkina vuodenaikoina.
Tulilatva on HUSin mukaan myrkytön, mutta ASPCA ilmoittaa sen olevan myrkyllinen koirille ja kissoille aiheuttaen oksentelua, ripulia ja harvinaisesti rytmihäiriöitä. Meillä näitä on ollut HUSiin luottaen usein, eikä haittoja ole ilmennyt. Se ei kylläkään edes kuulu kissojen mielestä maistuvimpiin kasveihin, vaan muita mutustellaan ensin.
Lamosalali, tulilatva ja valkoinen joulukaktus |
Pakilan kukkatalossa oli ystävällisesti huomioitu myös kissat: kukkatalon jouluosastolla oli tarjolla vehnänorasruukkuja, joten pitihän kisuille tuoda omakin kasvi. Aina ei silti kuitenkaan käy niin, että kissat ensimmäiseksi valitsisivat syödäkseen niille tarkoitetun kasvin.
Vehnänoras on sallittu herkku |
Niin, joulukuusi on myrkytön. Koristeiden valinnassa kannattaa käyttää harkintaa, ainakaan meillä kimallenauhoja ei voi missään nimessä käyttää. Myös valojen kanssa kannattaa olla varovainen, jos sähköjohdot kiinnostavat. Paristokäyttöinen led-valosarja on sähköturvallisempi kuin verkkoon liitettävä. Meillä kissat ovat antaneet kuusen olla yllättävästikin rauhassa, mutta kuusen jalan vesi kiinnostaa. Mitään kemiallisia lannoitteita ei siis voi kuuselle antaa.
Hyvää jouluaikaa! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti