Tutustu kissoihimme

Albergassa asuu viisi tyttökissaa: Mummu Alla, Irina, Lilla, Sansa ja Senna. Mummu on kahden Albergan pentueen emo, ja Irina on sen pentu ensimmäisestä Albergan pentueesta. Lilla on Irinan pentu sen ainoasta pentueesta. Sansa ja Senna ovat Lillan pentuja ja neljäs kotona asuva sukupolvi.

maanantai 10. joulukuuta 2018

Kukkaruukkujen selviytymiskeinoja kissakodissa

Joulun lähestyessä olen intoutunut hankkimaan joulukukkia. Kissojen kanssa olen joutunut hyväksymään tosiasian, että ne syövät kukkani kumminkin. Enää on siis tehtävissä vain mitä pystyy vahinkojen minimoimiseksi. Ensimmäinen on tietysti se, että varmistetaan ettei kukista ole kissoille haittaa, eli ne eivät ole myrkyllisiä. Kukkavalinnoistani voi lukea lisää täältä. Toinen elämää helpottava asia olisi, että kissat eivät kaada kukkaruukkuja nurin ja multia maahan. Tässä on ollut tekemistä, ja on kokeiltukin muutamaa kikkaa.

Jotkut ovat kertoneet käyttävänsä sinitarraa kukkaruukkujen ja koriste-esineiden kiinnittämiseen alustaansa. Muitakin kiinnitysaineita on, mutta kannattaa miettiä, millaiseen alustaan aikoo esineitä kiinnittää, ja jääkö kiinnitysaineesta siihen jälkiä. Tilasin kokeeksi Kiinasta pieniä geelityynyjä, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus ilmeisesti olisi esineiden pitäminen paikallaan auton kojelaudalla. Jos siinä nyt jotakin pitää säilöä. Kokeilin yhteen alusruukkuun tällaista tyynyä, ja pinta jolle kiinnitettiin on lasinen pöytälevy. Geelityyny tuntui hyvin tarttuvalta, ja kukkaruukkukin pysyy hyvin paikallaan huolimatta sen pohjan epätasaisuudesta. Tyyny vaikutti kyllä siltä, että jos kiinnitettävä esine ei peitä sitä kokonaan, se keräisi itseensä pölyä ja roskaa.
Geelityynyllä on molemmin puolin tarttuva pinta

Toinen kiinantilaus on ollut seinään kiinnitettävät ruukkutelineet. Yhdessä telineessä on kaksi suojaruukkua, ja niitä voi pinota päällekkäin tai koota vierekkäin näyttäväksikin seinäksi. Haittapuolena on, että pitävä kiinnitys vaatii ruuvikiinnityksen. Kokeilin ensin pitävällä kaksipuolisella teipillä, mutta eihän sekään ihmeisiin pysty.

Ruukut voi kiinnittää päällekkäin kukkaseinäksi

Amppeli on sitten keino pitää kukat kissojen ulottumattomissa. Tai ainakin meillä, kun kissojen pahin liito-oravaikä on jo ohi, eivätkä ne enää viitsi katonrajassa hyppiä. Amppelissakin on yleensä hankaluutena se, että se vaatii kiinnityskoukun kattoon, tai muun ratkaisun. Meillä sattui olemaan edellisen asukkaan jäljiltä kaksi koukkua katossa, juuri sopivasti kesällä Biolanin outletista löytämälleni amppeliratkaisulle. Ilo-amppelissa on läpikuultava akryylilevy, jossa on kaksi reikää kukkaruukkuja varten. Levy kiinnitetään vaijerilla, ja niitäkin voi vaijerien pituutta säätämällä ripustaa useita päällekkäin. Meillä katossa roikkuu kaksi amppelia, eli neljä ruukkua. Ilo-sarjaan kuuluu altakastelu- sekä orkidearuukkuja, mutta amppelissa voi tietysti käyttää myös muita sopivan kokoisia ruukkuja.

Ruuviton ratkaisu kukkaruukkujen kiinnittämiseen on kotimainen Floreti-kukkateline. Se kiinnitetään ikkunankarmissa oleviin ikkuna-avaimen reikiin. Teline on valkoiseksi maalattua alumiinia, joten valkoisen ikkunankarmin yhteyteen se kiinnittyy melko huomaamattomasti. Pakkauksessa on mukana kolme telineeseen kiinnitettävää ruukunpidikettä, mutta tarvittaessa niitä voi tilata lisää. Telineen runko koostuu kahdesta eri osasta, jotka ovat keskenään eri paksuutta, joten ruukunpidikkeitäkin oli pakkauksessa kahdella eri paksuudella. Niinpä kaikkia ruukkuja ei saatu kiinnitettyä tassujen ulottumattomiin, vaan alimman keikattua piti suosiolla jättää yksi helpommin kissojen saataville. Ruukunpidikkeitä en saanut kiristettyä niin tiukalle, etteikö niitä kissa yrittäessään saisi kumoon, mutta kun ruukun jätti kissojen ulottuville, ei sitä enää kukaan ole keikuttanut. Telinettä on kaksi mittaa erikokoisia ikkunoita varten, mutta ainakin meillä lyhyempi teline on riittävä asunnon korkeimpaan ikkunaan. Telineen asennus oli helppoa, eikä mitään työkaluja tarvittu. Erityiskiitosta yritykselle pitää antaa siitä, että se osallistuu osatyökykyisten ja muiden vaikeasti työllistyvien työllistämiseen pakkauttamalla komponentit tamperelaisella TITRY ry:llä! 
Floreti-kukkateline kiinnitetään ikkunakarmin avainaukkoihin


Joulukuusi kannattaa kiinnittää tukevaan jalkaan. Tarvittaessa kuusen pystyssä pysymistä voi varmistaa vielä kiinnittämällä sen narulla latvasta kattoon. Meillä kuusi on saanut olla yllättävänkin hyvin rauhassa, vain kuusen jalasta on käyty varovasti juomassa vettä. Tämä kuusi osaakin ilmeisesti huolehtia itsestään, sillä kissojen lähentymisyritykset on torpattu koristeiden kalinalla, joka näyttää toimineen ainakin alkuun hyvänä pelotteena.
Tukeva jalka pitää puun pystyssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti